Social Icons

Pages

Thursday, June 12, 2014

Day 3 (Tengahari): Keraton


Keraton maknanya Istana sayang.. so after breakfast, kita bertolak ke Keraton, tempat bersemayam Sultan Hamengkubuwono. Masih tinggal di sini tapi tak de lah dapat berjumpa kat sini. Sebelum masuk, as usual, we hired a tourist guide.. bukannya apa.. kita nak gak tau apa cerita di sini.. tak ada lah terangak-angak macam cicak berak kapur.. kau tau sejarah or cerita orang sini? Hah! I pun tak tahu dik.. sedangkan banayk sejarah kita sendiri kita tak tau, ni kan pulak sejarah tempat orang..

Mana tah akak suide tu. Fasih berbahasa Inggeris ya... Ni yang bertauliah.. Kat pintu masuk tu, kita bayar tiket.. Ala.. Time ni hari Jumaat so ada baca kitab kat sini..

Oh ya! Ni pintu masuk.. Hok aloh.. just the 3 of us jer yang masuk keraton ni. Yang lain malez.. tinggal kat dalam van.. Rugi, rugi..

Kat belakang I ni adalah alatan untuk dimainkan waktu tertentu je.. I tak ingat untuk apa. Ha! Yang kat belakang tu lah akak guide kita! Muka atak garang oooo..

Alatan tradisional. Actually banyak dah rosak sebab letupan Gunung Merapi dulu. Tempat ni pun dulu roboh so tiang-tiang ni pun hempap banyak benda..

Bergaya sebentar.. 

  
Rasanya baru je the Sultan mengahwinkan puterinya. According to the guide, ramai betul jemputan and berhabis jugalah untuk majlis tu. Ala. ada keluar Mingguan Malaysia. Besar page tu. Kaler lagi. Grand sungguh! And I tak ingat lah berapa hari the majlis berlangsung. Yang kutahu, majlis kahwin I saja.. huhuhu..  














 Ha, di sebalik pintu ni lah kediaman the present Sultan. And the pengawal-pengawal dah berbondong-bondong jalan masuk untuk menunaikan solat Jumaat. Hello.. Assalamualaikum.. heehehe.. saja kan? Buat nakal sikit.. Oh ya.. Dataran ni memang tak ada rumpur.. pasir semata so masa keraian, ditutup dengan papan. I tanya lah kenapa tak letak rumput and jawapannya mudah aje, kalau hujan, pasir cepat kering.. ye tak ya juga kan?

Dari kejauhan. Tak leh masuk di sebelah sana.. Kawasan larangan..

No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates