Social Icons

Pages

Monday, July 21, 2014

Tokyo: Preparing The Needs


Well.. hari tu I ada cerita pasal I buat Visa to travel to Tokyo kan? Dah lupa? Lorrr.. tak pe, tak pe, tak penting pun.. tapi kena gak baca kenapa I need a Visa to go there sedangkan Japan does not require Visa dah.. Kenapa I kena plak? Hah! Baca ye.. 

My travel date was 2 months back. I pun dah selamat sampai dah kat bumi Malaysia ni.. That was in early May hari tu tapi sebab dek tak do maso nak memilih gambau and  menyusun events, I put aside first.. Tulis jer lah apa patut dulu kat blog ni.. kang senyap menanjang, korang marah plak..

Ok, ok, let us start with preparation dulu ye.. There are several things that you have to know before you go off to Japan:-



1. Ensure you have a valid passport with at least 6 months validity upon arrival at Narita International Airport.

2. Time difference - 1 hour ahead from Malaysian Time.

3. Japan electrical voltage is uniformly 100 volts A.C jer.. memang sikit kau.. and you have to buy international adapter since depa tak ada plug 3 pin tu ye.. kang kat mana korang nak coch charge bateri handphone & camera nanti.. mau meraung!!!
4. Only 3G phones and above can function in Japan. Oleh sebab negara depa ni dah developed kan, so telefon sesado ni, tak mainlah...

5. There is no money changer in Japan. Only Banks and they do not give good rates. So pastikan anda dah tukar duit anda sesiap. Tak pun standby credit card ye..

Waktu I pergi, the currency exchange was approximately RM 350 = 10,000 yen so kalau nak membeli small things eg: 1 small bottle of mineral water - 120 Yen (RM 4), 1 cup of coffee - 160 Yen (RM 5), 1 keychain - 400-500 Yen (RM 12 to RM 15)..

Conclusionnya: Memang mahal kao! So be prepared..

6. For Muslims, be careful when buying food, because buns, cakes and breads may contain lard and alcohol.

7. The time I pergi ni, we were advised to be prepared for the weather (estimated to be 14-19 degrees). 

8. And please wear comfortable shoes because you need a lot of walking. Kena turun naik subways yang bertingkat-tingkat ye..

9. And do not wear expensive jewelry and carry too much valuable things. Alahai.. nama pun nak jenjalan, ye tak? Bukan nak pergi kenduri pun.. Eventhough Japan is known to be among the safest country to travel, but kalau hilang (tak sengaja), sapa susah? Sendiri juga.. ada faham?

10. Do not leave all your important/ personal belongings (passport) in your check in luggage or hotel room. And always remember to bring along your own medication (ubat demam, cirit, selsema, migrain). 

11. All sharp items like nail clippers, needles, can only be carried in the check in luggage, even your toothpaste. So kalau korang bawak toiletries gedabak cam facial wash 100ml tu, please put them all in your check in luggage ye.. kang tak pasal2 kena tinggal kat kastam!

I rasa tu jer kot that I can think of.. yang lenlain tu, korang google lah ye.. I rasa ni jer yang penting..


7 comments:

  1. Assalamualaikum Mama Aliaa. Nak tnya pasal birthday cake captain america yang ada dlm blog ni. Kalau sudi u share kat mana nak tempah kek tu. T.kasih.

    ReplyDelete
  2. Lame tak update cerita.. Nape menyepi..

    ReplyDelete
  3. Lame tak update cerita.. Nape menyepi..

    ReplyDelete
  4. Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

 
 
Blogger Templates