Social Icons

Pages

Saturday, September 10, 2011

House Renovation (Part 3) - Pilih Grill Plak

Time to pilih grill for the house. Yang ni memang fening kepala akak.. mana nak cari org nye, mana nak kira budget nya, mana nak pilih bunganya...


Nah! Amik kao.. sampai 3 buku rujukan. Ini memang sah2 buat kepala ku pening.. dah ler bunga nye melingkau-lingkau... lelama mataku pun berpinau. Naik juling gak lak we all laki bini milih design. Leh gaduh lagi tu. Ku nak bunga ini, dia nak bunga yang tu.. Buku ni pun setebal dictionary!

Hah! Ni design bunga ros. The taukeh brought to our house utk tengok. We have decided to go for wrought iron eventhough sekarang tgh famous on the powder coating nyer grill. Powder coating ni, nampak macam besi biasa je. Then tak ada design. Just palang macam penjara, which I hate most. Then dia agak manja. Wrought iron ni, kalau ada scratch, leh cat je tapi kalau powder coating, u all kena buka balik and hantar the whole set ke kilang. Nak ke? Dah satu kerja plak. Dia tak leh cat camtu je yek. Dia kena masuk dalam dia punya oven for re-coating.. Hah! Tu dia.. cost lagi tu..


Ni palang wrought iron. Actually each of the palang has its own color tapi tak nampak lak kat sini... So, kat bawah ni color wrought iron which can be chosen.


Ada merah, ada gold, ada hijau, ada biru. U name it. So kalau u all nak kaler apa for the flower, bunga nye, batang nye, semua boleh... 

Belek punya belek, after several arguments and discussions, at last we have came into conclusion on which design and color to choose. Biarlah rahsia yek. We all ambik kat sorang Cina ni lah. Dah 3 orang we all panggil for quotation. Mau terbeliak biji mata kalau tgk figure. And this Melayu plak, ingatkan nak tolong member lama tapi dia nya quotation paling tinggi mak kau! Kita nak tolong sebangsa sbb dia pun pernah pasang grill kat rmh we all yg sekarang ni tapi tu lah dia kan...

Nak tau berapa yg Cina ni quote for us? Hampir setengah harga tu. Dia kata tak kiralah bunga apa we all pilih, sama je harganya. So, ok lah! Done!

18 comments:

  1. Salam,
    Boleh share contact no. tinted & grill contractor.
    Email sy plie_aby@yahoo.com
    Thanks.

    ReplyDelete
  2. salam kak, email kat saya price & contact no. utk grill jugak ye?
    syaiyeeda@yahoo.com

    thank uuu :)

    ReplyDelete
  3. pm saya contact org grill tuh boleh...thank u....

    ReplyDelete
  4. tina, dah reply..

    chibi, gimme yr email address..

    ReplyDelete
  5. salam kak,
    boleh kongsi tak price & contact no. utk grill dan tinted.
    Pm saya k.
    Tq

    ReplyDelete
  6. Salam...leh share ngan sy contact..
    Koha86@yahoo.com
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi kak Aliaa,
      Boleh bagi contact untuk buat grill for window n door?
      thankyou
      hammanchin@hotmail.com

      Delete
  7. Salam kak..leh bg ctct no yg buat grill,kitchen cabiney n reno extend dapur tu?tq..murnie_aquagirl@hotmail.com

    ReplyDelete
  8. Salam akak, boleh share price tak? Sy pun tengah nak cari coated grill...tapi macam kene ketuk jer harga...kalau tak keberatan boleh bagi contact number tak kak?

    Tq.

    ReplyDelete
  9. Salam... Cantik renovation rumah... end result nampak cantik dan kemas.... btw nak tanya renovation ni you buat satu2 ke ? Contoh mula2 buat laminated flooring, lepas tu tv cab , lepas tu kit cab ..atau sekali gus ?

    You & husband pilih dan lantik kontraktor lain2 untuk kerja reno & monitor sendiri kerja2 tersebut ke atau you lantik cuma satu kontraktor untk coordinate semua kerja2 ni ? terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for the compliment. Renovation before masuk rumah:
      1) Dapur + kitchen cabinet (definitely)
      2) Alarm (concealed)
      3) Aircond (concealed)
      4) Grill
      5) Plaster ceiling + wiring + fans + lights

      Ni buat dulu sbb kalau dah pindah, susah..

      Laminated floor, tv cabinet and wardrobe, lepas pindah masuk. Bila ada budget lebih.. Kerja2 reno ni, my contractor ni buat rumah I kat Cheras and my friends' houses (recommended). Kerja sgt bersih, kemas and efficient. sampai sekarang tak ada problem dgn rumah.

      Yes, basically my hubby monitor the renovation work in pogress. My husband buat schedule when one task to be completed. And he has a lot of ideas. Maybe itu kelebihan dia :)

      Delete
  10. Salam sis..boleh share grill contact tak? ladynia11@gmail.com TQ

    ReplyDelete

 
 
Blogger Templates