Social Icons

Pages

Thursday, September 8, 2011

Rumah Baru Before Renovation (Part 2)

This is the Part II of our new house...


In front of the house. The car porch can accommodate at most 4 cars. Consider quite big for my kids to lari-lari..


This is the kitchen. Square but we plan to have a dry and wet kitchen. So this partition is going to be our dry kitchen.


The staircase is quite high. Our ceiling is about 25 ft high. Mau gayat kalau mau pasang lampu..


Itu bilik atas, side by side.. Plan for bilik anak dara I and the other room is for guest... All rooms have their own bathroom so tak yah lah share2 or menumpang bilik air org. So, kalau terkucil or sakit perut, tak da hal punya!


This is another room on the 1st floor. Quite big and I plan to put my 2 boys in the same room. Ghasak depa lah nak buat apa.. Ops! Akak sangkut my new handbag kat sana.. hu..hu.. What brand? Ish! Tok sah lah di citer kat sini.. Ni edisi khas rumah baru, bukan entry handbags ye. Nanti I buat satu entry for handbags plak...


This is the view from 1 of the rooms. Cantik kan? Mengadap bukit.


Points for lampu and kipas sudah ada. Time to shop... mau pilih lampu apa ya? Kalimantang, down light, chandelier? Pilih saja, ikut selera, tapi duit kena ada.. ngeh, ngeh. Campur, tolak, kali, bahagi.. Eh, eh! Cukup ke ni yang? Yang, ooo.. yang...


Ni bahagian luar dapur. This part is going to  have a major renovation for my dry kitchen. The maid's room is on the left, if you could see. Can see or not? Can, can... Untungkan? Maid pun ada room sendiri. Kalau tak tau diuntung, sah2 lah nak kena belasah!


Ni belakang dapur. Nak tanam kangkung, jagung, serai, segala bagai, sume boleh.. Eh! Jgn tawa tau! Cuba cakap kat akak kalau nak beli brg2 tu sume, berapa hinggit kau berabis?


Org sebelah yg dah start renovation. Leh tiru idea sket... Intai, intai...


Ni bilik air betul2 kat entrance masuk. Elok gak le kat situ so tetamu can go to ease themselves without entering the rooms. Tapi macam dok molek sgt kat situ. Our plan is to cover the door so that people won't realize there is bathroom at the entrance...


Front yard. Mau dibuat apa ya di sini. The door is heading to the kitchen so after pergi pasar, leh terus bawak brg2 masuk ikut pintu ni...

8 comments:

  1. Terbaik rumah u sis.. tak sabar nk tgh full complete :)

    ReplyDelete
  2. Cantiknye rumah.. kat mana nih?

    ReplyDelete
  3. if you need new curtains dropby at http://www.nykolett.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. salam darling..kak nani nak cari lantai lamina kayu...boleh bagi contact no kontraktor kalau tahu....tengs dear.

    ReplyDelete
  5. kat mana rumah ko ni? kajang ek?

    ReplyDelete
  6. Suka part porch besar tu. Senang ..

    Yati
    http://mama-iloveu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

 
 
Blogger Templates