Social Icons

Pages

Thursday, August 9, 2012

Kuku Panjang Cantik Tapi...


I memang tak pernah berkuku panjang. yelah, I ni omak yang masak tiap hari. Lagipun I tak selesa lah berkuku panjang ni. My hubby pun tak suka. Since sebelum kahwin lagi dia dah cakap siang-siang jangan bela kuku panjang. Ghotik (ni bahasa negeri ni..) dio aih!

I really wanna share this info especially yang sedang memiliki atau inginkan kuku panjang. Untuk berkuku panjang anda perlu sentiasa menjaganya supaya sentiasa kemas dan bersih. Tapi those yang ada anak-anak kecik ni, ada masa ke nak menelek semua tu? Ke you all lambak kan semua kerja rumah kat maid. Sorry ye. Bab ni I memang melaser sikit sebab for me, tak payahlah..

Memanglah berkuku panjang bukan sahaja cantik dan nampak seksi tapi anda juga dah kaya dengan memiliki sekandang babi! oleh itu, tahniah! Anda merupakan tauke babi yang berjaya! Takkan tak tau bahawa dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! .So, kalau kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang….  bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut…..

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuaiberkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala. Kalau pandai pun, mesti degil tak mendengar kata atau pun character depa yang susah dibentuk. Kesian kan? Anak tak berdosa jadi mangsa. Nak merasa masakan mak, tapi mak plak bagi tahi.. Sorry, I'm a bit laser bila sampai bab-bab cenggini. Tak kesian ke kat anak-anak tu? Eeeii.. kalau I, memang geli bebenau lah!

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Info tambahan:
Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.

No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates