Korang pernah dengar nama ayam otai? I pun tak pernah tapi semalam baru lah ku tahu apa tu ayam otai. Ayam pencen rupanya.. La hai kau dik, tak tau plak ayam pencen tu apo plak? Ayam tu tak pencen kerja dik, kok tak kojo, apo plak nak makan. itu ayam tua. Yang kita pernah tengok cerita P. Ramlee (Bujang Lapok tu). Kok korang pernah ingat la kan, si Ajis masak ayam, tapi liat nak nak makan. Sampai Sudin kata, "Kau ni Jis, kau tak tgk ka ayam ni ayam pencen ka.." Hah! Aku memang ingat adegan tu. I ni memang suka cerita P. Ramlee tapi yg kelakau2 nye lah. Yang leleh air mata tu, mintak maap ye, idok le ku berkenan..
OK, back tu cerita ayam pencen ni, wuiii.. memang sedap beb! Tak ada lah liat sgt sbb according si tukang jual, depa dah masak 2 jam guna santan kelapa? Idok ler ku tahu itu. Kena berguru lagi ni. Kuahnya pekat, campur belimbing plak tu so ada rasa masam-masam sikit. I rasa depa dah blend itu belimbing kasi taruh dalam itu kuah (bila masa plak aku cakap pusing-pusing ni).
Tu dia haih! Ayam otai masak lomak belimbing sehingga laki I makan 3 pinggan tu. Eh Yang! Tu bukan makan tu. Tu orang panggil mentedarah tu... Dah tinggal seketul je..
Ni ayam black pepper. Ni I masak sendiri. Sonang je. Lumurkan black pepper sauce, gula, sos Lia Perrins (untuk rasa masam-masam sikit), then you go into the oven..
Ni paru berlada. Ni pun beli gak from member office. Dia ni kalau bulan puasa, memang jual lauk-pauk bagai. Kuih pun ada.. Oda saja...
Ni popia basah I beli from Pasar Ramadhan kat rumah. Nasib baik sedap tapi hergenya.. kus semangat, 80 sen tu sebiji! Kok arwah nenek gue tau, memang buntang biji mata dengar harga kuih cenggini!
Ni tepung gomak. Dalam cerita P. Ramlee (Seniman Bujang Lapok) pun ada mentioned pasl kuih ni. time Ramlee tanya Ajis,"Hai, apasal muka kau putih macam terpuk gomak?" he.he.. I like it! First time rasa, sedap! I beli 2 je, just nak rasa.. Kang beli bebanyak kang, tak habis.
Semua gambar ni, I ambik lepas buka puasa ye. Nanti korang ingat aku ni berdikit tul orangnya samapi sikit na lauk eh!
No comments:
Post a Comment