Social Icons

Pages

Thursday, October 11, 2012

Dinner for the Day


I masak biasa-biasa je tapi biasa-biasa pun, my hubby kata luar biasa gak..he..he. sebab dia dah biasa makan 1 jenis lauk, I biasa makan macam-macam lauk, so pertembungan 2 budaya ni memang culture shock gak lah... Dah lama kahwin, dia pun dah terbiasa but the problem is bila I masak 1 jenis lauk je and dia akan kata, "Aik! Satu lauk jer.." Pulak..

Sup cendawan

Cara memasak:
  • Tuang sedikit minyak masak
  • Goreng bawang putih, merah and halia (blend/ tumbuk) sampai naik bau
  • Tuangkan air dan biar sehingga mendidih
  • Masukkan serai dan garam
  • Masukkan cendawan dan biarkan masak dalam 5 minit
Dah siap!

Ikan keli goreng cili merah

Cara memasak:
  • Goreng ikan keli (jangan sampai rangup. Seelok-eloknya isinya lembut sedikit)
  • Angkat dan asingkan
  • Tuang sedikit minyak masak
  • Goreng bawang putih, merah dan halia (blend) sampai naik bau
  • Masukkan cili kering (blend) and kacau
  • Masukkan sedikit air asam jawa, garam dan gula
  • Masukkan bawang besar (dimayang) dan gaulkan
  • Angkat dan tuangkan atas ikan keli tadi
  • Hiris daun kunyit dan taburkan di atasnya
Petua akak:
  • Jangan gaulkan ikan dengan sambal. Nanti ikan lembik and hancur. Cukup sekadar tuang sambal ke atas ikan yang telah digoreng tadi. 
  • Pastikan api cukup panas sebelum masukkan ikan keli (takut melekat)

Ayam goreng berempah

Cara memasak:
  • Gaulkan ayam dengan kunyit, garam, gula, sedikit cili kering (blend) dan sedikit perahan air limau
  • Perap ayam dalam satu jam beserta serai (diketuk & hiris)
  • Goreng seperti biasa
Ramai yang tanya resepi I ni sebab ayam goreng I memang sooodaaaappp... Acheh! puji diri sendiri nampak!

Masak lemak cili api NS

Cara memasak:

  • Tuang sedikit minyak masak

  • Goreng bawang putih, merah and halia (blend/ tumbuk) sampai naik bau
  • Masukkan ayam dan sedikit air dan biarkan sampai kecut (proses ni supaya ayam cepat masak dan semua darah keluar. Kalau tidak, itu yang gulai dah masak tapi kita tgk ada darah keluar from the ayam)
  • Masukkan cili api (blend/ tumbuk) dan gaulkan
  • Masukkan serai (dikutuk) dan sedikit daun kunyit
  • Masukkan santan dan sedikit garam

  • Inilah bezanya masak lomak cili api orang noghoghi yang sodap tu.

    Petua akak:
    • I tak guna serbuk kunyit. I guna kunyit hidup ye. Baru sedap.
    • Kalau tak mau pecah lemak, jangan berhenti kacau gulai sehingga masak. Api kena sederhana besar, jgn terlebih besar..

    No comments:

    Post a Comment

     
     
    Blogger Templates